Program dla szkół
– od 1 września 2017 roku zastąpił „Owoce i warzywa w szkole”
Jesteśmy uczestnikiem programu „Owoce w szkole”
„Owoce i warzywa w szkole” jest kontynuacją programu „Owoce w szkole” realizowanego w latach szkolnych 2009/2010 – 2013/2014.
Głównym celem programu jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego odżywiania poprzez działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym.
Dzieci będą otrzymywały nieodpłatnie owoce i warzywa, co najmniej 2 razy i nie więcej niż 3 razy w tygodniu przez 10 wybranych tygodni w semestrze.
Dzieci otrzymają jabłka, gruszki, truskawki, borówki amerykańskie, marchewkę, słodką paprykę, rzodkiewki, pomidorki i kalarepę oraz soki owocowe i warzywne. Każde dziecko uczestniczące w programie otrzyma jednorazowo porcję składającą się z jednego produktu owocowego i jednego produktu warzywnego.
WAŻNE! Owoce, warzywa oraz soki nie mogą zawierać dodatku tłuszczu, soli, cukru lub substancji słodzących.
W danym semestrze roku szkolnego 2014/2015 dzieciom udostępnia się, co najmniej 20 porcji, w tym co najmniej:
Produkty owocowe | Minimalna liczba porcji obejmujących dany produkt | |
I semestr | II semestr | |
jabłko (min. 150 g) | 10 | 10 |
gruszka (min. 150 g) | 5 | 6 |
op. jedn. truskawek (min. 100 g) | – | 1 |
op. jedn. borówek amerykańskich (min. 100 g) | 2 | – |
op. jedn. soku owocowego (min. 0,2 l) | 3 | 3 |
Produkty warzywne | ||
op. jedn. marchwi (min. 60 g) | 7 | 9 |
op. jedn. papryki słodkiej (min. 60 g) | 2 | – |
op. jedn. rzodkiewek (min. 60 g) | 5 | 5 |
op. jedn. pomidorów (min. 60 g- średnica jednej sztuki max. 40 mm) | 2 | 3 |
op. jedn. kalarepy (min. 60 g) | 1 | – |
op. jedn. soku warzywnego lub owocowo-warzywne (min.0,2 l) | 3 | 3 |
Od roku szkolnego 2009/2010 Komisja Europejska uruchomiła nowy program Wspólnej Polityki Rolnej „Owoce w szkole”. Do programu tego przystąpiła również Polska. Program finansowany jest ze środków pochodzących z budżetu UE (75%) oraz środków pochodzących z budżetu krajowego (25%). Całkowity budżet programu w roku szkolnym 2011/2012 wynosi ok. 12,3 mln EUR (48,9 mln PLN).
W Polsce program skierowany jest do uczniów klas I-III szkół podstawowych. Głównym celem programu jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego odżywiania poprzez działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym realizowane w szkołach podstawowych.
Dzieciom uczestniczącym w programie udostępnia się:
- świeże owoce (jabłka, gruszki, truskawki),
- świeże warzywa (marchew, papryka słodka, rzodkiewki),
- soki owocowe, warzywne oraz owocowo – warzywne.
Każde dziecko uczestniczące w programie otrzymuje jednorazowo porcję składającą się z jednego produktu owocowego i jednego produktu warzywnego.
W ramach programu „Owoce w szkole” dzieciom udostępniane są owoce i warzywa przygotowane do bezpośredniego spożycia, wystarczająco rozwinięte, dojrzałe, zdrowe. Owoce, warzywa oraz soki nie mogą zawierać dodatku tłuszczu, soli, cukru lub substancji słodzących. Za jakość owoców i warzyw dostarczanych do szkół podstawowych odpowiedzialny jest zatwierdzony dostawca lub
zatwierdzona szkoła, które samodzielnie przygotowuje i udostępnia owoce i warzywa dzieciom. W przypadku dostaw produktów niespełniających wymagań jakościowych produkty te nie powinny być przyjęte przez szkołę. Niespełniające wymagań jakościowych owoce i warzywa nie mogą być udostępniane w ramach programu „Owoce w szkole” dzieciom klas I-III.